MASTERCLASS Rhône - donderdag 26 maart 2020

 

 

Minimaal 12 - Maximaal 20 deelnemers

 

Aangemeld tot nu toe: 20 (vol)

 

De Masterclass is vol maar indien U geïnteresseerd bent, geef U dan toch op. U komt dan op de reservelijst. En bij voldoende belangstelling kan ik de Masterclass opnieuw geven op een andere datum.

 

Beste Wijnliefhebbers,

 

Op donderdagavond 26 maart organiseert MISSET-WIJNEN een masterclass over de prachtige wijnstreek de Rhône in Frankrijk. Tijdens deze les gaan we natuurlijk veel wijnen proeven om zo een indruk te krijgen wat beide gebieden – de Noord- en de Zuid-Rhône -  aan verschillende wijnen te bieden hebben. De reden om de Rhône als thema te kiezen komt omdat ik begin september 2019 een wijnstudiereis heb gemaakt en veel producenten heb bezocht, veel wijnen heb geproefd en ook veel heb geleerd. Dit alles wil ik graag met jullie delen.

 

Zie onderaan wat beknopte informatie over de Rhône. 

 

PROGRAMMA

 • Tijdens de masterclass gaan we 16-18 wijnen proeven, verdeeld over wit, rosé, rood en zoet. De wijnen variëren van een goed niveau (rond de 10 €/fles) tot topniveau (~50 €).

 • Bekende namen die op de proeftafel zullen staan zijn uit de o.a.

  • Noord-Rhône Condrieu, Saint Peray, Cornas, Côte Rôtie, Crozes Hermitage en Hermitage

  • Zuid-Rhône Tavel, Cairanne, Vacqueras, Gigondas, Châteauneuf-du-Pape, Luberon.

 • Zoveel wijnen proeven is veel, maar, uitspugen kan en mag ..... dus ook de autorijders kunnen ten volle genieten!!. Na de serie wijnen zullen er een aantal hapjes en amuses worden geserveerd.

   

 • Het is een interactieve proeverij zodat de smaaknotities van de deelnemers in real time worden ingevoerd in een proefformulier. Uiteraard worden de wijnen ook beoordeeld met het 20-punten systeem zodat er naderhand een statistische analyse kan worden gemaakt. Net als bij de basis- en gevorderdencursus.

   

 • De masterclass wordt gegeven aan de hand van een PowerPoint presentatie over de wijnen en de Rhônestreek met natuurlijk mooie plaatjes van de wijnstreken en andere bezienswaardigheden die ik tijdens de wijnstudiereis aldaar geschoten hebben.

 

LOKATIE en TIJDSTIP

 • De masterclass wordt gehouden in de Keet te Delfgauw en zal, vanwege het volle programma, beginnen om 19:30 en duren tot circa 23:00 uur. De zaal is open vanaf 19:00 uur - koffie en thee staan klaar (De Keet - Vrijenban 2a, 2645AS Delfgauw). De masterclass gaat door bij een deelname van tenminste 12 personen. Maximaal ~20 deelnemers.

 

KOSTEN

 • De kosten voor deze bijzondere avond bedragen 45 € per persoon (inclusief BTW). Nadat het minimum aantal is bereikt ontvangen de deelnemers een factuur die vooraf betaald moet worden. Een fullcolour hand-out van de sheets is verkrijgbaar voor 5,00 € per stuk. Bestel deze van tevoren zodat je hem tijdens de avond krijgt uitgereikt en kunt gebruiken voor aantekeningen.

 

Bent U geïnteresseerd: aanmelden kan via mail (onno@misset-wijnen.com) of telefonisch en via de WhatsApp (06-41140264) .... en ... neem Uw wijnvrienden en -familie mee!

 

NB: Dit is de 3de Masterclass die wordt georganiseerd door MISSET-WIJNEN; in 2010 de eerste over Australië en Nieuw Zeeland (16 deelnemers) en in 2014 de 2de over Sicilië en Sardinië (20 deelnemers). Er zullen er nog meerdere gaan volgen

 

 

De Rhône

 

Dit grote Franse wijngebied (80,000 ha) is natuurlijk zeer bekend en breed vertegenwoordigd op de Nederlandse markt, vanaf het (goedkope) supermarktkanaal  tot en met de (luxe) wijnspeciaalzaken. Het is dan ook een gebied waar zowel goedkope als dure wijnen worden gemaakt. Maar de kwaliteit is op alle niveaus goed. Het merendeel van de wijnen is rood maar er komt ook wel wit en iets rosé vandaan.

 

Noord-Rhône

De Noord-Rhône is het gebied waar de syrah domineert en beroemde rode wijnen zoals Côte-Rôtie, (Crozes)-Hermitage, Cornas en St. Joseph vandaan komen. Maar ook van de viognier worden fantastische witte wijnen gemaakt in Condrieu en natuurlijk op Château Grillet. Verder spelen de witte roussanne en marsanne een belangrijke rol in o.a. (Crozes)Hermitage. Het dal van de Rhône heeft een landklimaat en is hier heel smal en de wijngaarden liggen op steile hellingen. De Noord-Rhône produceert over het algemeen de dure wijnen.

 

Zuid-Rhône

In de Zuid-Rhône is het de grenache die een hoofdrol speelt maar vrijwel altijd samen met syrah, mourvèdre en ook wel cinsault en carignan.  Ook de Zuid-Rhône kent een aantal cru’s zoals Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueras en vele andere. En verder is er de Côtes du Rhône of de Côtes du Rhône Villages met en zonder toevoeging van de naam van het dorp. Dezelfde witte druiven als in de Noord-Rhône staan hier aangeplant. Het landschap is totaal anders dan in de Noord-Rhône omdat de vallei en de Rhône-delta uitwaaiert en een minder bergachtig landschap geeft. Het klimaat is meer mediterraan. De Zuid-Rhône produceert zowel goedkope als dure wijnen.