Rosé is weer helemaal "in" - het mag weer en gelukkig maar, want er worden tegenwoordig heel veel lekkere rosé's gemaakt. Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven. Deze worden licht gekneusd waarna de most gaat gisten in aanwezigheid van de schillen die daarbij dan hun rode kleur afstaan aan het gistende druivensap. Er is een grote variatie in kleur (van lichtroze via oranje naar lichtrood) en smaak (van milddroog tot droog en van licht frivool tot stevig). Dit hangt helemaal af van de gebruikte druivensoort alsmede hoe lang (of beter hoe kort) de schillen hebben meegegist.

 

Ja, ik bestel de volgende rosé-wijnen

 

Land

Streek

Wijnhuis

Druiven

Smaaktype

Prijs

CL

Central Valley

Ventisquero

Cabernet sauvignon

droog

6,95

Helder roze van kleur, zoals kenmerkend voor een rosé van de Cabernet Sauvignon. Deze wijn is een ware charmeur met zijn geur van volop vers en fris bessenfruit en bosaarbeitejs. De smaak is strakdroog en fris, waarbij de aroma's die de geur kenmerken ook in de smaak terugkomen. Een wijn die niet snel zal vervelen.

ES

Navarra

Curatolo

Grenache

droog

8,95

BIO - De gisting vindt plaats bij lage 14-15 graden gedurende 15 days. Onder deze "koele"condities blijft het lekkere fruit behouden. Mooi rosé met bloemige aroma's van roos en viooltjes  vergezeld van rood fruit zoals framboos, aardbei en rode kers. Toppie.

ES

Rioja

Conde Valdemar

Garnacha/Mazuelo

droog

9,30

Rosé volgens Conde Valdemar is smaakvol en licht van kleur, maar ook licht verteerbaar, met goed fruit en veel frisheid. Voor deze rosé worden Garnacha-druiven gecombineerd met Mazueal (carignan). Dat levert een rosé op met het nodige karakter. Door de druiven op tijd te oogsten, krijgt de wijn ook voldoende bitters en frisse zuren mee. Een korte gisting van de Garnacha op de schillen geeft de wijn zijn mooie roze kleur, die door het toevoegen van 30% Viura nog iets lichter wordt. Helder zalmrose. Heerlijk bloemen en aardbeien, kersen, in combinatie met een lichte zuidelijke kruidigheid.Lekker sappig, krachtige en volle smaak, peer en perzik, wat bitter, goede zuren, behoorlijk wat kracht voor een rosé. Fruitige en droge rosé.

FR

Pays d'Oc

Bis Bye Biscaye

Syrah

droog

9,25

Dit domein bestaat al meer dan honderd jaar en ligt pal naast Montpellier en behoort al meer dan 5 generaties tot de familie Biscaye. Het klimaat is mediterraan (warm en droog) en de wijngaard ligt op een kiezelige/lemige grond en dit geeft ook een zeker mineralig karakter aan deze pracht-rosé. Voor de jaargang 2013 is er geoogst tegen het einde van september. Er wordt aan het einde van de nacht en vroege ochtend geoogst om vroegtuidige gisting tegen te gaan en om de aroma's zo goed als mogelijk te beschermen. De druiven worden licht gekneusd om zoveel mogelijk het vruchtvlees te beschermen. Gisting vindt plaats tussen de 15-16 °C gedurende 20 dagen en rijpt daarna op RVS gedurende 4 maanden. De wijn heeft een lichtbleke kleur met aroma's van framboos en aalbes. In de mond is dit heerlijke rosé fruitig maar ook erg verfrissend. Deze syrah is perfect in balans met betrekking tot fruit, alcohol en zuurgraad en maakt deze wijn bijna de perfecte terras-wijn.

IT

IGT Sicilia

Tasca d'Almerita - Regaleali

Nerello Mascalese

droog

12,75

Gemaakt van de Nerello Mascalese druif door het beroemde wijnhuis Tasca d'Almerita. Anders dan meer noordelijk gemaakte rosé heeft deze Siciliaanse rosé een zeer krachtig en aromatisch karakter. De druiven gisten maar een paar uur op de schillen, maar de zuidelijke zon heeft ze al zo vol kracht gestopt, dat het resulteert in een wijn die zo rijk van smaak is, dat hij vooral heel geschikt is om bij de maaltijd te gebruiken. Dieprosé. Heerlijk fruit, kersen, banaan, frambozen, mooi open, spettert het glas uit. Een stevige smaak, met veel frisheid en wat bitter, kersen, mooi in balans. Echte een lekkere eetrosé.

ZA

Stellenbosch

Delheim

Pinotage

droog

8,95

Afkomstig van verschillende wijngaarden in Stellenbosch, Zuid-Afrika.  De druiven worden ontsteeld, gekneusd en gekoeld. Schilcontact wordt tot een minimum beperkt. De gisting vindt plaats op een lage temperatuur voor 10 dagen. Lichtroze. Cranberry, granaatappel, bloemig. Fris enn levendig met een gebalanceerde zuurgraad. Zaaalig!!!!!!!!!!!