Rosť is weer helemaal "in" - het mag weer en gelukkig maar, want er worden tegenwoordig heel veel lekkere rosť's gemaakt. Rosť wordt gemaakt van blauwe druiven. Deze worden licht gekneusd waarna de most gaat gisten in aanwezigheid van de schillen die daarbij dan hun rode kleur afstaan aan het gistende druivensap. Er is een grote variatie in kleur (van lichtroze via oranje naar lichtrood) en smaak (van milddroog tot droog en van licht frivool tot stevig). Dit hangt helemaal af van de gebruikte druivensoort alsmede hoe lang (of beter hoe kort) de schillen hebben meegegist.

 

Ja, ik bestel de volgende rosť-wijnen

 

Land

Streek

Wijnhuis

Druiven

Smaaktype

Prijs

ItaliŽ

IGT Sicilia

Tasca d'Almerita - Regaleali

Nerello Mascalese

droog

11,25

Gemaakt van de Nerello Mascalese druif door het beroemde wijnhuis Tasca d'Almerita. Anders dan meer noordelijk gemaakte rosť heeft deze Siciliaanse rosť een zeer krachtig en aromatisch karakter. De druiven gisten maar een paar uur op de schillen, maar de zuidelijke zon heeft ze al zo vol kracht gestopt, dat het resulteert in een wijn die zo rijk van smaak is, dat hij vooral heel geschikt is om bij de maaltijd te gebruiken. Dieprosť. Heerlijk fruit, kersen, banaan, frambozen, mooi open, spettert het glas uit. Een stevige smaak, met veel frisheid en wat bitter, kersen, mooi in balans. Echte een lekkere eetrosť.

Spanje

Rioja

Conde Valdemar

Garnacha/Viura

droog

9,30

Rosť volgens Conde Valdemar is smaakvol en licht van kleur, maar ook licht verteerbaar, met goed fruit en veel frisheid. Voor deze rosť worden Garnacha-druiven gecombineerd met Viura, dus met de lokale witte druif. Dat levert een rosť op met het nodige karakter. Door de druiven op tijd te oogsten, krijgt de wijn ook voldoende bitters en frisse zuren mee. Een korte gisting van de Garnacha op de schillen geeft de wijn zijn mooie roze kleur, die door het toevoegen van 30% Viura nog iets lichter wordt. Helder zalmrose. Heerlijk bloemen en aardbeien, kersen, in combinatie met een lichte zuidelijke kruidigheid.Lekker sappig, krachtige en volle smaak, peer en perzik, wat bitter, goede zuren, behoorlijk wat kracht voor een rosť. Fruitige en droge rosť.

Zuid-Afrika

Robertson

De Wetshof - Sideways

Pinot noir

droog

6,95

Een aparte serie - Sideways - gemaakt door De Wetshof, een bekend en beroemd wijnhuis uit Zuid-Afrika. Nu niet de rosť maar de rode wijn. Een elegante wijn, prachtig rijk aan rijpe bessen en kersen, aangevuld met uitgesproken fluweel en nootachtige smaken in het midden van de mond gevolgd door zachte tannines op de afdronk. Licht gekoeld is deze Pinot Noir heerlijk bij kreeft, gegrilde vis en andere visgerechten, waaronder vissoepen. Het is ook de perfecte aanvulling op gegrilde vleesgerechten.