Sardegna (Sardinië)

 

Sardinië, een Italiaans eiland in de Middellandse Zee, is een wereld op zich. Het is een eiland met ongerepte natuur en een zee van rust en stilte. Het eiland ligt ver van het vasteland en toch wordt hier al ruim 2000 jaar wijn gemaakt, maar pas de laatste 20 jaar is men over kwaliteit na gaan denken. De druivensoorten in dit gebied zijn deels van Spaanse-Catalaanse afkomst. De belangrijkste druivensoort is de Cannonau, in Frankrijk bekend als de grenache en in Spanje als de garnacha.

 

Bodem & Klimaat

Sardinië heeft een warm en Mediterraan klimaat. Het kan er soms zeer droog zijn. Sardinië is bedekt met ruige heuvels en bergen. Er is zoveel wind op het eiland dat er extra maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat de wijnstokken niet beschadigen en breken. De bodem bestaat voor het merendeel uit graniet, kalk, grind, klei en rotsgesteente.

 

De wijnen

De wijnen die worden gemaakt van de Cannonau en Vermentino druiven zijn de beste en tevens de bekendste wijnen van het eiland. Sommige van deze wijnen hebben inmiddels een DOC(G) status gekregen.

 

Vermentino (rolle)

Deze druivensoort komt oorspronkelijk van het eiland Corsica en is in 1900 voor Christus naar Sardinië gebracht. De wijnen die van deze druif gemaakt worden kunnen erg verschillend zijn in smaak. Dit ligt aan het gebied waarin ze zijn verbouwd.

 

Cannonau (grenache)

De Cannonau is toch wel de bekendste rode wijn van Sardinië. De Cannonau wordt over heel Sardinië verbouwd, maar in de centrale gebieden doet de druif het, het beste. Ondanks zijn enorme populariteit wordt er niet veel verbouwd van de druif. Jaarlijks zit Sardinië op de helft van de maximale toegestane hoeveelheid. De meeste druiven worden verwerkt tot tafelwijn. De smaak en geur van de wijn verschilt per regio, maar meestal heeft de wijn een warm aroma met een tint van pure chocolade en een iets bittere afdronk.

 

Kleur

DOC/IGT

Cantine

soort

Druif

Prijs

wit

Alghero Torbato

Sella & Mosca

Terre Bianche

Torbato

12,95

De torbato is een karaktervolle witte druivensoort die vrijwel uitsluitend op Sardinië voorkomt. Hij was bijna uitgestorven (10 ha resterend) maar eind 20ste eeuw gered door het wijnhuis Sella & Mosca - nu vrijwel de enige producent van de wijn. DNA onderzoek heeft aangetoond dat de druif identiek is aan de Frans Malvoisie du Roussillon. Op Sardinië staat nu 134 ha aangeplant en in Frankrijk 33 ha.

De wijn is strogeel van kleur. Hij heeft een aroma van wit fruit zoals appel en peer, heeft een verkwikkende frisheid en nuances van wit fruit. Droog, fris, rijk en elegant van smaak, een dominant karakter van fruit en de torbato druif. De wijn heeft een kenmerkend Italians bittertje.

 

wit

Vermentino di Sardegna

Argiolas

Costamolino

Vermentino

15,50

De Vermentino di Sardegna is een herkomstbenaming die op het gehele eiland mag worden gebruikt voor wijnen die zijn gemaakt op basis van vermentino- druiven. Deze wijn is afkomstig van wijngaarden op het zuidelijke deel van het eiland, op de heuvels ten noorden van Cagliari. Bij Argiolas is men zich er zeer goed van bewust dat de opbrengsten bij deze druif niet te hoog moeten zijn. Deze worden dan ook beperkt gehouden tot niet meer dan twee kilo per stok. De wijn gist op een lage temperatuur, rond de 17 graden Celsius, om het fruit zoveel mogelijk op de voorgrond te houden. Aan de vermentino wordt altijd nog 5% andere, aromatische witte rassen toegevoegd, om de wijn een complexer parfum te geven.

Een heerlijke, verfrissende wijn. Vol, wit fruit, grapefruit, kruidig, mintig en open, met een vleugje anijs, venkel, aangenaam en geparfumeerd. Een volle, kruidige aanzet met rijp wit fruit, een vleugje venkel, een goede lengte, eveneens een wijn met een eigen karakter, mooi levendig, mede door het bitter in de afdronk. Gemaakt om direct te drinken, maar kan nog ongeveer twee jaar mee.

 

wit

Nasco di Cagliari

Argiolas

Iselius

Nasco

19,95

Net als elders in Italië vinden we op Sardinië bijzondere, eigen druivenrassen, die perfect geschikt zijn voor het klimaat daar. Door hier goed gebruik van te maken, kunnen eigenzinnige wijnen worden gemaakt die het terroir en het klimaat perfect tot uitdrukking brengen. Argiolas is een van de bedrijven die zich hier met veel succes op toelegt. Bij de Iselis wordt gewerkt met de lokale nasco, aangevuld met een klein beetje vermentino, een druif die we op meer plaatsen aan de Middellandse Zee aan treffen. De druiven staan aangeplant in de regio Serdiana, op een ondergrond die bestaat uit afzettingen van verweerd marmer, met een hoog kalkgehalte. Daarmee kan deze aromatische witte wijn tegelijk ook fris en spannend van karakter blijven. Een klein deel van de wijn gist op Franse eiken vaten, voor nét even dat aangename vleugje vanille, zonder het druivige karakter van de wijn geweld aan te doen. Mooi rijk, met voorjaarsbloemen, kamperfoelie, muscaat, heerlijk exotisch fruit, breed en geurig. Smaak Heerlijk zacht, een vleugje vanille, abrikozen en wat kweepeer, amandelen, spannend en vol, fluwelig en rond, met veel verleiding.

 

rood

Carignano del Sulcis

Argiolas

Cardanera

Carignan

17,95

Argiolas Carignano del Sulcis doc 'Cadanera' is gemaakt van de druif Carignan. De wijngaarden liggen aan de zuidwestelijke kust van Sardinië, in de regio Sulcis. De grond bevat voornamelijk zandsteen, met klei en zanderige componenten. Door het zand is de wijngaard vrij van de Phylloxera druifluis. De fermentatie en maceratie vinden plaats onder gecontroleerde temperatuur gedurende een gemiddelde periode van 12-15 dagen. Vervolgens wordt het sap overgebracht naar cementen tanks voor een malolactische vergisting. Na de botteling rijpt de wijn nog ten minste twee maanden in de fles.

De wijn is intens geparfumeerd met tonen van vers rood fruit en wilde "Macchia Mediterranea". Dit is een struikgewas dat veel voorkomt op Sardinië en Corsica. Mooi fris, smaakvol en gebalanceerd met fijne en evenwichte tannines. Een pracht combinatie bij Antipasti, smaakvolle voorgerechten, hoofdgerechten met vlees en vis, maar ook bij mild gerijpte kazen. 

rood

Monica di Sardegna

Argiolas

Perdera

Monica

14,95

Monica, de voornaamste druif in deze wijn, is een van de druiven die door de Spaanse bezetters uit eigen land is meegenomen, hoewel de familierelatie met andere druiven niet geheel duidelijk is. Het is een druif die niet zoveel meer wordt aangeplant, maar die heerlijk soepele en sappige wijnen kan opleveren. De DOC Monica di Sardegna geldt voor het gehele eiland. Net als bij de andere wijnen zijn de druiven afkomstig van eigen wijngaarden op het zuidelijke deel van het eiland. Ze worden met de hand geplukt en geselecteerd en ze gisten op een niet al te hoge temperatuur, zo rond de 28 C. Daarna ondergaat de wijn een korte rijping op houten vaten en foeders, om extra afronding en complexiteit te geven.

Een leuke geur, aantrekkelijk kersenfruit, licht peperig, bloemig, pruimen, rozen, aardbeien, warm en open. Lichtkruidig en soepel, ook wat bitter, laurier met een soepele, zachte afdronk met even een zoetimpressie.

Heerlijk om nu te drinken, maar kan nog een tot twee jaar op fles verbeteren.

 

rood

Cannonau di Sardegna

Argiolas

Costera

Cannonau

16,75

De cannonau is directe familie van de Spaanse garnacha, de druif die in het Franse Rhônegebied als grenache zijn oorsprong vindt. De geschiedenis van deze variant gaat eveneens terug tot de Spaanse veroveraars, die hem hebben meegenomen naar Sardinië. Hij heeft hier zijn plek helemaal gevonden en levert krachtige, volle en smakelijke wijnen op. Voor extra complexiteit wordt hij aangevuld met kleine hoeveelheden andere druiven. Na de oogst gisten de druiven ongeveer twee weken op de schillen, waarbij door regelmatig overpompen kleur en zachte tannines aan de wijn worden gegeven. De “finishing touch” wordt gegeven door een rijping op eikenhouten vaten

Intens robijnrood, met lichte oranje flonkers. Mooie rijpe geur, kruiden en bosvruchten, met aantrekkelijk vanille, rijp zwart fruit, teer, rijpe kersen, zoet, confiture. Een zwoele en volle smaak, stevig, op jonge leeftijd nog wat tannines, die rijp en romig van karakter zijn, een wijn die overtuigt door zijn breedte en complexiteit, met wat bitter na. Heerlijk nu te drinken, maar verbetert nog twee tot vier jaar op fles.

 

rood

Isola dei Nuraghi

Argiolas

Korem

Bovale e.a.

42,95

Deze wijn is samengesteld uit 55% Bovale druiven, 35% Carignano en tenslotte 10% Cannonau. De druiven staan aangeplant op hooggelegen wijngaarden, op een hoogte van 250 tot 300 meter, op hellingen die profiteren van de koele winden van zee, zodat het rijpingsproces mooi geleidelijk kan verlopen. De druiven ondergaan na de pluk gedurende zo'n 10 to 12 dagen het gistingsproces. Het rijpingsproces van deze volle wijn geschiedt in barriques gedurende een periode van 12 maanden. De verdere rijping geschiedt op de fles voor een periode van 6 maanden in de kelders van het domein.

Diep robijnrode volle wijn uit het zuiden van Sardinië. De geur van deze wijn is aangenaam fruitig met hints van rode kersen, mint en vanille. De smaak is krachtig en tegelijk romig, kruidig, hout en met rijpe tannines.

 

rood

Isola dei Nuraghi

Argiolas

Turriga

Bovale e.a.

108,95

De Turriga wordt door Argiolas beschouwd als zijn beste wijn. Dat heeft alles te maken met de plaats waar deze wijn wordt geoogst, en waarnaar deze wijn ook genoemd is: Turriga. De wijngaarden hier zijn eveneens eigen bezit van Argiolas. Ze bevinden zich op een arme, kalkrijke ondergrond, op een hoogte van 230 meter, op hellingen die profiteren van de late middagzon. De opbrengst in de wijngaard is extreem laag, niet meer dan ongeveer een kilo per druivenstok. Op deze manier krijgt de wijn kracht en structuur in combinatie met perfect rijpe tannines. Bij de gisting van de met de hand geplukte druiven wordt gebruik gemaakt van de gisten van de eigen schil. Na de gisting rijpt de wijn gedurende 18 maanden op nieuwe eiken vaten uit Frankrijk, die de wijn een verleidelijk vanille aroma en wat extra tannines geven. Dit resulteert in een bijzondere, krachtige wijn, geknipt voor enige jaren opleg.