Château l'Alouette - 2018
Appellation Lalande-de-Pomerol Contrôlee
21,95 €

Lalande-de-Pomerol is een kleine wijnstreek in Bordeaux. Het ligt op de rechter oever (Rive Droîte) van de Dordogne. De gemeente wordt door het riviertje de Barbanne in het zuiden gescheiden van de meer bekende wijnstreek Pomerol. Lalande-de-Pomerol heeft een beetje dezelfde relatie met Pomerol als de satellieten van St. Émilion (Montagne, St. Georges....) met St. Émilion zelf. Het lijkt een beetje op de grote broer.

 

De wijngaarden in Lalande omvatten circa 1000 ha, bijna het dubbele van Pomerol. De bezittingen zijn over het algemeen klein, gemiddeld 4 ha.

De prijzen van een Lalande-de-Pomerol liggen in het algemeen beduidend lager dan de prijzen van een exclusieve Pomerol, die in een enkel geval op kunnen lopen tot boven de € 1000 per fles (Château Petrus). De prijzen van een Lalande zijn reëler en liggen typisch tussen de 10-50 euro.

 

Château l'Alouette ligt in het gehucht Guitres, circa 10 km ten noorden van het dorp Lalande-de-Pomerol, tegen de grens van de appellation aan. Het is heel klein - 1,9 ha welke volledig is beplant met merlot. Het Château wordt gerund door Jean-Claude Giraud, voormalig keldermeester van Château l'Eglise Clinet in Pomerol. Hij nam Château l'Alouette in 2005 over van zijn vader. Château l'Alouette behoort nu tot de stal van het grote Maison DELOR dat meerdere châteaux onder zijn hoede heeft - zie www.delor-bordeaux.com. Delor heeft tevens de wijn gebotteld.

 

Alouette betekent leeuwerik - zie het figuurtje op het etiket.

Proefnotitie Thomas Drouineau van Maison Delor: Château L’Alouette kenmerkt zich door zijn soepele en ronde karakter. Met zijn uitgesproken, zwart getinte granaatachtige uitstraling, wordt de wijn gekenmerkt door een elegant boeket van viooltjes en aroma's van rode bessen die doen denken aan zwarte bes. Zijn geconcentreerde structuur evolueert met charme. De wijn heeft een aantrekkelijke afdronk.

Het jaar 2018 was een goed tot uitstekend jaar voor Bordeaux (8-9/10). De wijn is  nu al heerlijk om te drinken en kan zeker nog wel 10 jaar mee.