1999 - Château Prieuré-Lichine -  Appellation Margaux Contrôlee - 4e Grand Cru Classé

Château Prieuré-Lichine is door de Amerikaan Lichine - die het domein in 1951 kocht - tot een der meest gastvrije crus van de Médoc gemaakt. Zoals grote billboards aangeven zijn bezoekers het hele jaar welkom. zeven dagen per week. De ontvangstruimte heeft een Californische allure en buiten vineuze aspecten biedt het château een 16de-eeuwse priorij en een collectie metalen haardplaten. De wijn placht redelijk elegant en harmonisch te zijn. met voldoende maar geen overdadige tannines en een redelijke fruitigheid. Onder leiding van Sacha Lichine die het château overnam na het overlijden van zijn vader in 1988, heeft de wijn echter geleidelijk meer substantie, meer diepgang, meer fruit, meer nieuw hout (50 tot 65% van de vaten). meer ruggengraat en meer klasse gekregen. De definitieve doorbraak kwam met de oogst van 1994, hoewel de 1992 en 1993 ook al imponeerden. Van 1.6 ha wordt sinds 1992 een witte Bordeaux vervaardigd, Blanc du Château Prieuré-Lichine (75% sauvignon, rest sémillon). Deze wordt vergist in nieuwe vaten en heeft een expressief karakter*.

Sacha Lichine heeft het château in 1999 verkocht aan Groupe Ballande. Deze hebben de wijnmakers Michel Rolland and Stéphane Derenoncourt aangetrokken om de wijn van Prieuré-Lichine te maken.

 

68 ha wijngaard met 52% cabernet sauvignon, 39% merlot, 5% petit verdot en 4% cabernet franc.

 

De Wijnbeurs gaf deze wijn destijds 18/20 punten: Ferm bouquet met zwart zwoel fruit, confiture en vanille. Mooi vettige textuur, doortimmerd. Fraaie rijpe tannine, elegantie naast kracht. Een van de mooiste Margaux. Drinken vanaf 2005 tot 2018.

 

Het jaar 1999 was een zeer goed jaar voor Bordeaux (8/10).

 

www.prieure-lichine.fr

 

* Hubrecht Duijker - Bordeaux Wijnatlas en Encyclopedie - 1997